In memoriam

In memoriam

 

Yvonne
oprichtster van Nova

Op maandag 4 mei 2020 is onze oprichtster Yvonne van Bragt – Heemsbergen na een lange periode van ziekte overleden. Op vrijdag 8 mei tussen 19.00 uur en 20.00 uur hebben velen de mogelijkheid genomen om een laatste groet aan haar te brengen op de zorgboerderij. Ca. 100 auto’s en andere voertuigen zijn er langs geweest. Een waardig afscheid in deze moeilijke tijd. Op zaterdag 9 mei hebben i.v.m. de Corona maatregelen de rouwdienst en de begrafenis in besloten kring plaatsgevonden. Dit was met een livestream te volgen via internet.

Begin jaren 2000 werkte Yvonne in de kinderopvang als manager. Bij haar ontwikkelde zich de wens om zelf iets op te starten in de ondersteuning van de medemens. Na te hebben onderzocht of het opzetten van een Thomashuis iets voor haar was, kwam een zorgboerderij in zicht. Een stadse meid op een boerderij als dat maar goed gaat.

En het ging goed! Na een periode van ongeveer 2 jaar van gedegen voorbereiding opende in september 2005 Nova zorgboerderij haar deuren. In een voormalige kalverenstal werden tussen de verbouwingen door 2 middagen in de week de eerste twee deelnemers ontvangen. Er werd in de tuin gewerkt, de dieren werden verzorgd en langzamerhand kreeg de zorgboerderij steeds meer gestalte. Een mooie warme plek waar mensen de aandacht krijgen die ze verdienen en waar het welzijn van de deelnemer centraal staat.

In eerste instantie werkte Yvonne naast Nova nog als kwaliteitsauditer bij haar oude werk. Maar door de gestage groei van Nova is ze daar mee gestopt en kon ze haar hele ziel en zaligheid in Nova stoppen. En dat deed ze. Door haar kennis en ervaring kwam Nova in aanmerking voor het leveren van AWBZ zorg. Dit gaf Nova de mogelijkheid om door te groeien naar een professionele organisatie met veel ontwikkelingsmogelijkheden.
Nova groeide sterk en door de jaren heen kwamen er meerdere groepen bij. Voor Yvonne was altijd zeer belangrijk dat de deelnemer hierbij centraal stond en het aanbod aansloot bij de wensen. Achtereenvolgens werd Nova uitgebreid met het Atelier, Actief, Houtwerkplaats, Proathuus en Uit & Thuis. Van het uitdenken van nieuwe concepten kreeg Yvonne veel energie.

De Groei van Nova had ook een keerzijde, de rol van Yvonne veranderde binnen het bedrijf van meewerkend op de werkvloer naar manager met al het bijbehorende papierwerk en verantwoordelijkheden. Maar ze bleef altijd dicht bij de deelnemers staan. Samen iets opbouwen dat was haar kracht en daarbij kwam zij het best tot haar recht.

Drie jaar geleden werd Yvonne ziek. De hoop en verwachting is altijd geweest dat Yvonne op welke wijze dan ook zou terugkeren binnen Nova. Nova is de afgelopen ziekteperiode dan ook voortgegaan op haar gedachtengoed. We zullen nu verder moeten in de wetenschap dat haar aanwezigheid slechts nog in onze gedachten bij ons is.

Namens eenieder binnen Nova danken we Yvonne voor haar onbeperkte inzet en spreken we vol trots uit dat we jou en je gedachtengoed altijd uit zullen blijven dragen.

Rhenen 4, september 1970
Groesbeek, 4 mei 2020