Houtwerkplaats

Houtwerkplaats

 

De Houtwerkplaats is gehuisvest in een pand gelegen aan de rand van het erf van de boerderij. In een rustige, landelijke omgeving. In een gezellige, ontspannen sfeer ontvangen we hier onze deelnemers.

De deelnemer heeft de mogelijkheid om in de ruim opgezette houtwerkplaats zijn of haar creativiteit op houtgebied aan de dag te leggen, passend binnen de individuele mogelijkheden. De deelnemers houden zich bezig met gevarieerde werkzaamheden op het gebied van houtbewerking, (klein)meubels maken, schuren en schilderen.

“Ik durfde mijn huis amper uit te komen
en hield de gordijnen altijd dicht. Dankzij de Houtwerkplaats
moet ik er echt uit en komt ik onder de mensen”.

De activiteiten bieden een afwisselende invulling van de dag en de mogelijkheid om het sociale netwerk te vergroten. Daarnaast wordt er begeleiding geboden om creatieve, praktische en fysieke, maar ook mentale en sociale vaardigheden te ontwikkelen en te onderhouden. Tussen de middag wordt er een gezamenlijke warme maaltijd voor en door de deelnemers bereid.

Dagprogramma en mogelijke werkzaamheden in de houtwerkplaats

Iedere morgen ontvangen we onze deelnemers in de kantine van de houtwerkplaats, waar men onder het genot van een vers kopje koffie of thee met elkaar kan bijpraten, lachen en de dag doornemen. Na de ontvangst nemen onze deelnemers gedurende de dag deel aan diverse activiteiten op houtgebied, zoals:

Deelnemer aan het woord

‘Ik geniet hier enorm van’
Hij werkte jarenlang in de fijnmetaal. Henk Vuulink (85) uit Duiven houdt ervan om met zijn handen bezig te zijn. Wel heeft hij af en toe last van geheugenverlies. Daarom zocht hij naar een zinvolle dagbesteding. Via een tip van zijn dochter maakte hij kennis met de Houtwerkplaats van Nova. Dat bleek een schot in de roos. “Ik geniet hier enorm.” De dagen dat Henk Vuulink naar Pannerden komt, wordt hij netjes opgehaald en thuisgebracht. De dag begint steevast met een gezamenlijke kop koffie. Vervolgens gaan de deelnemers in de houtwerkplaats in groepjes of alleen aan de slag. Timmeren, schilderen, ontwerpen, het mag allemaal. De mooiste producten worden er door de deelnemers gemaakt. Van plantenbakken en speelhuisjes tot vogelhuisjes en stoelen. Vandaag ook weer. Op het moment dat wij een kijkje komen nemen, is Henk Vuulink bezig met de afwerking van een insectenhotel. “Ik ben hier eerst één dag in de week begonnen”, vertelt hij even later tijdens de koffie. “Dat beviel zo goed, dat het er al snel twee werden: dinsdag en donderdag. Het is fijn om op deze manier met andere mensen in contact te komen en ook nog de handen uit de mouwen te steken. Ik werk vaak samen met naamgenoot Henk. Wij hebben een klik. We maken leuke dingen zoals dit insectenhotel. Het mooie is dat we het hier echt als een team doen.” Henk vond snel zijn draai in de groep. “Er zijn geen verplichtingen en dat bevalt me wel. We nemen de tijd om samen koffie te drinken en tussen de middag gezellig samen te eten. Ik vind het leuk dat ik een bezigheid heb gevonden.”
Henk Vuulink Houtwerkplaats

De houtwerkplaats in beeld