Proathuus

 

Het Proathuus is gelegen op het erf van de boerderij. In een rustige, landelijke omgeving. In een gezellige, ontspannen sfeer ontvangen we hier onze deelnemers.

De locatie biedt mensen met geheugenproblemen, die behoefte hebben aan gezelschap, kleine activiteiten en lotgenoten contact, een zinvolle dagbesteding. Tijdens uw aanwezigheid bij het Proathuus heeft de eventuele partner of mantelzorger even wat ruimte voor zichzelf.

Op het Proathuus krijgen deelnemers activiteiten aangeboden op het gebied van bewegen en geheugentraining. Ook worden er ‘proatjes’ gemaakt over zeer uiteenlopende onderwerpen. De krant wordt doorgenomen of er wordt een rondgang over het erf langs de dieren gemaakt. Tussen de middag wordt er gezamenlijk warm gegeten.

Het Proathuus heeft een mooie huiskamer. De fauteuils bieden veel comfort. Tevens is er de mogelijkheid om tussen de middag een dutje te doen in de (lig)stoel of op bed.

“We worden altijd prima verzorgd door
de begeleiders. De koffie staat al klaar als we
binnenkomen. Mooi toch!”.

De activiteiten bieden de deelnemer een gevarieerde invulling van de dag en de mogelijkheid om het sociale netwerk te vergroten. Daarnaast is de begeleiding erop gericht om praktische, fysieke en mentale vaardigheden te onderhouden.

Dagprogramma en mogelijke activiteiten in het Proathuus

Iedere morgen ontvangen we onze deelnemers in onze gezellige boerenkeuken, waar men onder het genot van een vers kopje koffie of thee met elkaar kan bijpraten, lachen en de dag doornemen. Na de ontvangst nemen onze deelnemers gedurende de dag deel aan de diverse werkzaamheden op de boerderij, zoals:

Deelnemer aan het woord

‘Fijn om onder de mensen te zijn’
De sfeer is ontspannen, er wordt ook vandaag weer veel gelachen en natuurlijk veel gepraat. Het heet niet voor niets het Proathuus. Hier komen ouderen met geheugenproblemen bij elkaar voor een stuk dagbesteding. Zoals Wim Dieker (92) uit Loil. Hij is één van de trouwe bezoekers. “Ik ben niet zo goed meer ter been en kom daardoor wat moeilijker de deur uit”, vertelt hij. “Daarom ben ik blij dat ik naar het Proathuus kan gaan. We worden hier altijd prima verzorgd door de begeleiders. De koffie staat al klaar als we binnenkomen. Mooi toch!” Wim Dieker komt drie dagen in de week. “’s Morgens nemen we de nieuwtjes door. Na de warme maaltijd staat er vaak een leuke activiteit op het programma. Een quiz, een spel, een wandeling. Het kan van alles zijn. Het leuke is dat je er hier ook gewoon even uit kunt lopen samen met je begeleider. Even naar de dieren, op het land of in de groentekas kijken. Dat vind ik leuk. Ik ben van geboorte een boerenzoon en vind het leuk om met de mensen die hier buiten werken te praten. Je komt hier echt niets tekort. Wat ik het leukste vind aan het Proathuus? Dat je andere mensen ontmoet en gewoon een beetje ‘dom met elkaar ouwehoert’, haha.”
Wim Dieker Proathuus

Het Proathuus in beeld