Zorgboerderij

Zorgboerderij

 

De Zorgboerderij is gelegen op een agrarisch bedrijf aan de Rijndijk in Pannerden. Een mooie, rustige plaats aan de rand van een natuurgebied op het Gelders Eiland. In een gezellige, ontspannen sfeer ontvangen we hier onze deelnemers.

Op de Zorgboerderij worden verschillende dieren gehouden. Daarnaast worden groente, fruit, bloemen en planten gekweekt. Op de boerderij beleven deelnemers met begeleiding een passende dag. Deelnemers worden geactiveerd tot het uitvoeren van taken en werkzaamheden die horen bij een agrarische omgeving.

“Je kunt hier van alles doen. De schapen verzorgen,
de kippen eten geven en de pony wat aandacht schenken.
Zelf ben ik het liefst op het land bezig”.

De aangeboden activiteiten bieden een afwisselende invulling van de dag en de mogelijkheid om het sociale netwerk te vergroten. Daarnaast wordt er begeleiding geboden om praktische en fysieke, maar ook mentale en sociale vaardigheden te ontwikkelen en te onderhouden. Tussen de middag wordt er een gezamenlijke warme maaltijd voor en door de deelnemers bereid.

Dagprogramma en mogelijke werkzaamheden op de boerderij

Iedere morgen ontvangen we onze deelnemers in onze gezellige boerenkeuken, waar men onder het genot van een vers kopje koffie of thee met elkaar kan bijpraten, lachen en de dag doornemen. Na de ontvangst nemen onze deelnemers gedurende de dag deel aan de diverse werkzaamheden op de boerderij, zoals:

Deelnemer aan het woord

‘Thuis zeggen ze dat ik vrolijker ben geworden’
“Ik kom hier nu ongeveer vijf jaar”, vertelt Martijn. “Ik werk zowel in de keuken als buiten met de dieren. Ik vind het geweldig. De sfeer is fijn en het is hier rustig. Dat heb ik nodig.” Martijn heeft een niet aangeboren hersenafwijking, die ontstond door werken met giftige stoffen. “Daardoor heb ik last van stemmingswisselingen en geheugenverlies. Ik woon samen met mijn vriendin en heb ook twee kinderen en een hondje. Door drukte kan ik overprikkeld raken. Toen ik door mijn klachten thuis kwam te zitten, ging ik me steeds meer vervelen. Omdat ik niks meemaakte, had ik ook niks meer te vertellen thuis. Mijn begeleider bij GGNet wees me op Nova zorg en welzijn. Of dat iets voor me zou zijn? Ik ben een kijkje gaan nemen en nooit meer weggegaan. Ik ga er twee-en-een-halve dag in de week naar toe. Ik voer de dieren, maak de hokken schoon, ga mee boodschappen doen en werk in de keuken. Ik word er rustig van en thuis zeggen ze dat ik vrolijker ben geworden. Dat merk ik zelf ook.” Martijn Eulink geniet van ieder moment bij Nova. “Eigenlijk vind ik alles leuk. Daarnaast is de sfeer goed. We werken in kleine groepen en de begeleiders kijken precies wie er bij elkaar past. Alles mag en niets moet.”
Martijn Eulink Zorgboerderij

De zorgboerderij in beeld