Vrijwilligers – Helpende Handen voor Nova!

Bij Nova zijn zeer veel mensen betrokken. Onze vrijwilligers nemen hierin een zeer belangrijke rol in. Een groep van ca. 40 vrijwilligers draagt zorg voor ondersteuning bij de activiteiten, vervoer van deelnemers en andere (aanvullende) werkzaamheden. Zonder hen zouden we ons deelnemers niet het aanbod kunnen bieden waar we met z’n allen trots op zijn. We zijn dan ook zeer gelukkig met al deze mensen die voor Nova door het vuur gaan!

We zoeken altijd weer nieuwe vrijwilligers.
Bekijk hier de vacature

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen  op telefoonnummer 0316 – 372902 of per e-mail (info@novazorgenwelzijn.nl). U kunt natuurlijk ook langskomen op maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 16.00 uur op Rijndijk 2, 6911 KA in Pannerden.


Mogelijkheden bij Nova:

Chauffeur personenvervoer:

De deelnemers worden dagelijks opgehaald en naar huis gebracht. Nova heeft een aantal bussen waarmee het vervoer van de deelnemers in eigen beheer georganiseerd wordt.  Dit is voor de deelnemer heel plezierig, want er komt een ‘bekend gezicht’ aan de deur. Nova heeft gedurende de hele dag ritten; in de ochtend, voor- en na de lunch en aan het einde van de middag. Onze chauffeurs kiezen welke ritten passend zijn en dat kan in alle variaties. Bijvoorbeeld twee ochtenden in de week een rit, of één rit op de vrijdagmiddag, of drie middagen in de week chauffeuren, etc. Het is ook mogelijk om één of meerdere hele dagen te rijden. Kortom op het gebied van het personenvervoer zijn er vele variaties mogelijk!

Chauffeur personenvervoer en begeleider uitjes bij Nova Actief en Nova Uit & Thuis

De activiteiten van de groepen Actief en Uit & Thuis bestaan uit uitstapjes naar het bos, het museum, een markt, de kade, het openluchtmuseum etc. Met een groep van maximaal acht deelnemers bent u, naast de begeleider, de chauffeur van de dag. Naast dat u rijdt heeft u een belangrijke én diverse rol tijdens de uitjes: van mee wandelen tot, tot koffie schenken tot een luisterend oor zijn, kortom er voor de deelnemers ‘zijn’.

Creativiteit op het Atelier

Op het Atelier is men van vele creatieve markten thuis. Schilderen op papier, doek of hout, kleien en boetseren, creatief met textiel en wol, mozaïeken en nog veel meer. Ook moderne activiteiten, zoals diamond painting, behoren tot de mogelijkheden voor de deelnemers van Nova. Ligt uw interesse in de creatieve hoek, dan kunt u samen met een deelnemer of groepje deelnemers aan de slag in het Atelier van Nova.

Sporten met één of een groepje deelnemers

Nova gaat met een aantal deelnemers wekelijks naar de sportschool in Pannerden. U gaat met een klein groepje deelnemers zelfstandig op pad en sport desgewenst met hen mee. U kunt gezamenlijk naar de sportschool lopen of een van de bussen meenemen van Nova.

Wandelen met één of een groepje deelnemers

Een aantal deelnemers is erbij gebaat en vindt het fijn om een wandeling te maken. U gaat samen met de deelnemer of groepje deelnemers vanaf de locatie in Pannerden zelfstandig op pad voor een wandeling. Dit kan een stevige wandeling zijn die ochtend- of middag vullend is. Maar kan net zo goed een kortere wandeling zijn met een deelnemer die afhankelijk is van een rollator of rolstoel.

 Boodschappen doen samen de deelnemers (supermarkt, Action, Bouwmarkt, andere winkels)

Voor de activiteiten op de boerderij, de houtwerkplaats of het atelier zijn altijd materialen nodig. Denk aan creatieve materialen of tuinbenodigdheden. Ook voor het dagelijkse leven op de groepen zijn er boodschappen uit de supermarkt nodig. Wat is er leuker dan samen met de deelnemer daar een activiteit van te maken, zoals het boodschappenlijstje samenstellen, met de bus naar de winkel en inkopen doen. Soms gaat de reis wat verder voor speciale materialen en/of koopjes.

Houtbewerking / creativiteit op de houtwerkplaats

In de houtwerkplaats speelt creativiteit, net zoals op het Atelier, een grote rol. Naast de grote projecten, zoals het vervaardigen van tuinmeubelen, worden er vele mooie houten producten gemaakt voor binnen en buiten. Bloembakken, vogelhuisjes, egelhuisjes en insectenhotels in alle maten en vormen. Decoratie voor binnen is er eveneens te kust en te keur. Op de houtwerkplaats kunt u een rol vervullen bij het maken van de tuinmeubelen, bijvoorbeeld door het bedienen van de zaagmachines. Ook kunt u van waarde zijn door uw kennis op hout gebied in te zetten door te helpen met ontwerpen en vormgeven van houten producten.

Hebt u tijd over en interesse in de doelgroep en voor onze activiteiten (dieren, tuin, kas, diverse creatieve activiteiten, houtbewerking of andere werkzaamheden) en/of om onze deelnemers te vervoeren? Meld u dan bij ons aan als vrijwilliger.

Helpen bij het bereiden van de warme maaltijd.

Op de groepen wordt er tussen de middag warm gegeten. Het samen voorbereiden, gezamenlijk eten en daarna de vaat zijn een vast baken op elke groep. Het biedt structuur, houvast, een warme maaltijd én gezelligheid. De geur van het eten geeft huiselijkheid. Er wordt voor een (grote) groep gekookt, daarom zijn de helpende handen van vrijwilligers erg gewenst. Een kookvrijwilliger start uiterlijk om 11:00 uur en blijft tot minimaal 13:30 uur. Het is overigens ook mogelijk om gelijk om 09:00 uur bij de koffie aan te sluiten, daarna te helpen bij het begeleiden van activiteiten of bijvoorbeeld boodschappen te doen (met deelnemers).

 Helpen bij huishoudelijke werk:

Op elke groep is er genoeg te doen op huishoudelijk gebied. Denk hierbij aan het lappen van de ramen, afstoffen, de voorraadkast een keer uitsoppen, de showroom bij de houtwerkplaats stofzuigen en opruimen, wassen, strijken en vele andere huishoudelijke werkzaamheden.

Helpen in de groentetuin, plantenkas en (bloemen) kniptuin

Ligt uw hart in het buitenleven? Op de boerderij treft u allerlei buitenactiviteiten aan op het gebied van tuin, groenten, fruit, planten en dieren. In het najaar worden de walnoten geraapt, het blad geharkt en de tuinen winterklaar gemaakt. in het voorjaar wordt de groentetuin weer in orde gemaakt voor het groeiseizoen.  Nova heeft een grote plantenkas waarin het gehele jaar door activiteiten zijn. In de winter zorgt de houtkachel voor een aangename temperatuur. Het hout voor deze kachel komt uit eigen kringloop. Alle activiteiten worden samen met de deelnemers opgepakt

Combinaties en allround vrijwilligers:

Wellicht heeft u interesse in meer van bovenstaande activiteiten of weet u nog niet wat het beste bij u past.  U kunt dan vrijblijvend een dag(deel) meekijken op een van de locaties of bij een van de activiteiten. Het is tevens mogelijk om activiteiten te combineren. Zo is een deel van onze chauffeurs ook betrokken bij andere activiteiten. Een voorbeeld is starten met een ochtendrit en vervolgens de ochtend meehelpen op het atelier. Of de hele dag als chauffeur aanwezig voor het personenvervoer en daarnaast voorkomende boodschappen halen, met de bus naar de garage etc.

Naast uw interesse in Nova en haar deelnemers en hulp bij de activiteiten wordt het ‘luisterend oor zijn’ door deelnemers vaak genoemd als zeer positief.  Al schilderend, harkend, rijdend, kokend etc.  bent u als vrijwilliger van grote meerwaarde voor elke deelnemer!!