Nellie Smeele (77) kijkt uit naar activiteiten bij Nova Actief

‘Samen picknicken aan de Rijn’

Het zijn lotgenoten. De bezoekers van Nova Actief hebben allemaal geheugenproblemen. Dat schept een band, zegt Nellie Smeele (77) uit Zevenaar. “We weten allemaal welke problemen we hebben en maken er samen het beste van.”

Nova Actief biedt deze groep mensen dagbesteding in de vorm van activiteiten waar natuur en cultuur centraal staan. Enerzijds wordt op deze wijze de mantelzorger thuis ontlast, anderzijds krijgen de cliënten een leuke dag. “We trekken er samen veel op uit. We zijn overal al geweest. Naar het Nederlands Openluchtmuseum, het Afrika Museum en het Sonsbeekpark. Maar we gaan ook wel eens picknicken aan de Rijn.”
De fotoalbums komen op tafel. Die zijn het bewijs van de uitjes die deze groep maakt. Lachende gezichten maken duidelijk dat de deelnemers het naar de zin hebben. “Ik zal je eerlijk zeggen dat ik het liefst thuis zou zijn. Maar dat is niet altijd meer mogelijk omdat ik dingen vergeet. Met die gedachte vind ik het heerlijk om hier naar toe te gaan. De mensen zijn aardig, de begeleiders zijn lief en we lachen soms om onze eigen vergeetachtigheid. En is er iemand verdrietig, dan is daar ook aandacht voor. Wat ik heel leuk vind, is dat we soms onze partners mee mogen nemen zodat ze de andere mensen leren kennen.”